Cégünkről - Riport

Szerelem és mosolyalbum

 

A világ egyik legjobb természetfotósának tartott J. Downert megkérdezték egyszer arról, miért pont a fényképezés mellett döntött? A szülei például orvosok, miért nem a gyógyítást választotta? Az egyébként higgadt Downer egy pillanatra ugyan indulatosabb válaszon gondolkodott, de aztán azt mondta: "Az életben kipróbáltam sok mindent; a tanítástól az autóversenyzésig. De nekem egyikben sincs annyi szépség, mint amikor nap mint nap végignézhetem a természet születését és elmúlását, és a pillanatokat örökérvényre emelem. Amiről az élet keletkezésével foglalkozó tudósok (ontogenetikusok) csak álmodhatnak, hogy megtalálják a titok nyitját, azt én naponta átélem és lefotózom. Mi mást csinálhatnék ezen a világon?"

Ez a kis történet jutott eszembe, amikor nemrég a Pólus Centerben jártam és beszélgettem egy orvossal". Said Nedal története kicsit hasonlít a fent említett angol természetfotóséhoz. Nedal miután elvégezte az orvosi egyetemet, amikor eszébe jutott; itt áll majd egy diplomával, meg a Hippokratész-i esküjével, és mihez fog ezzel kezdeni, amikor nem is ez az ő élete?... Miközben a jövő nagy kérdésein gondolkodott, Nedal autója is letért az útról és majdnem karambolozott, ám az utolsó pillanatban elkapta a kormányt és egy hatalmas hirdetőtábla tövében állt meg. Ijedten felnézett, s egy Kodak reklám alatt állt Ekkor villant be Said Nedal agyába, hogy fotózni kell, és előhívni, és laborálni, hiszen ehhez lenne kedve. Már a nagybátyja Kodak üzletébe is bejárt, gyermekkorától segített neki, fotózott, utómunkákat csinált, és mindent, amit kellett a boltban. Hát miért is nem gondolt erre? A Kodak és a fényképezés a megoldás az ő nagy kérdéseire.

És ez a felismerés az előzménye annak is, hogy a Pólus Centerben működik a főváros egyik legjobb  minőséget garantáló fotósüzlete, a Qaiszi Foto. Ebben az üzletben mindent megkap az ember, ami a képekhez kell. És itt mindent megkapnak, amivel kitölthetik a nagyszerű kereteket és megtölthetik az emléktárukat. A Kodak előhívó berendezését - ahogy Nedal mondta - csak etetni kell, hiszen óránként ezer képet képes elkészíteni. Óránként harminc-negyven színes filmből készít kisebb-nagyobb papírképeket. Igazi varázsló, hol van ehhez Copperfield?... Ráadásul, ha valakinek sürgősek a képek, egy rövid kávézás után, vagyis alig negyed óra múlva át is veheti őket.
Aki meg ráérős, azzal mindent megbeszélnek. Akár a fotózás fortélyait, akár a fényképezőgépek titkait. Bár itt az üzletben nincsenek fotómasinák, de a mindig szorgoskodó Nedal tud tippeket adni beállításokhoz, vagy akár gépválasztáshoz is.
"Itt nálunk mindig a vendégek alakítják a napi programot. Én eddig nagyon ritkán zártam az üzletet a kiíráson szereplő este nyolckor. Ide zárás után tíz perccel is jöhetnek, ha tudok, segítek, vagy éppen megbeszéljük a dolgokat. Ez a dolgom. És szinte mindenki ismer, és mindenki törzsvendég, így bizalommal jönnek a kis üzletünkbe" - mondta Nedal - a lefagyaszthatatlan mosollyal az arcán.           

Qaiszi Foto tényleg jó hely, hiszen a digitális előhívástól a szkennelésig, a régi képek felújításától a nagyításig, vagy éppen az alkalmi fotózásig minden kérés megoldható. Sőt, ha valaki videokazettára rögzítette a nyaralását, a DVD-re írásban is segítenek, hogy a munkahelyi kompjúteren is lehessen mutogatni a kollegáknak a csodálatos családi kiruccanások képeit. És rengeteg minőségi képkeret, album sorakozik a polcokon. Olyanok, amelyekbe bele is lehet tenni a képet, nem is esik ki és még esztétikus is, vagyis nem a keleti piacokon kapható gyenge minőségű tákolmány.

Az már csak hab a tortán, hogy rengeteg ajándék vár mindenkit a Pólusban, Said Nedal üzletében. Filmek, nagyítások, kombinált kedvezmények; száma sincs annak, hogy mindenki jól járjon. Legvégül egy apró érv, amely nekem leginkább tetszett:
"Tudod, miért hívják az üzletet Qaiszi-nak? Sokan azt hitték, valami köze van a barackhoz" - mondta ismét mosolyogva Nedal. - "Az én fiamat hívják így és magyarra fordítva a jelentése: szerelem Istene. Vagyis te most a szerelem üzletében vagy, és mindenki, aki eljön hozzánk..." A Pólus Centerben működő Qaiszi Foto-t így aztán ajánlom a fotózás szerelmeseinek, a szerelmes fotósoknak, a fotósoknak, a szerelmeseknek, és mindenkinek.